marți, 10 noiembrie 2009

Pachetelul cu mancare pentru copilul tau


De rare ori parintii intreaba dentistul copiilor lor despre ce ar trebui acestia sa manance. De aceea vreau sa-ti impartasesc cateva informatii importante care vizeaza sanatatea orala a copilului tau.

Atunci cand ii pregatesti pachetelul cu mancare pentru scoala sunt o multitudine de lucruri pe care e nevoie sa le iei in considerare. Care alimente le va arunca sau le va schimba cu alt copil? Cum poti sa ii pregatesti mancare sanatoasa dar si gustoasa? Ce alimente il vor ajuta sa ramana energic si totodata atent la ore?

O alta intrebare la care vreau sa te gandesti este urmatoarea: Care alimente fac rau dintilor copilului tau? O modalitate simpla pentru a raspunde la aceasta intrebare este sa te intrebi daca alimentul respectiv este greu de mestecat sau lipicios. Cu toate ca pe unele deserturi gumate scrie ca au in compozitie sucuri naturale, nu te lasa pacalit, ca parinte, sa crezi ca ii faci vreun bine copilului tau. Acestea contin cantitati mari de zahar care nu se spala de pe dinti. Contin de asemenea si diverse rasini alimentare care se lipesc de dinti si persista ore intregi, ducand in final la carii si respiratie neplacuta. Mai bine i-ai pune la pachet niste ciocolata neagra! Probabil ca ti se pare ciudat sa auzi asta din partea unui dentist dar uite de ce spun asta: ciocolata neagra contine antioxidanti si determina eliminarea de endorfine benefice. In plus, ciocolata are tendinta naturala de a se „spala” de pe dinti, spre deosebire de alte alternative considerate fals sanatoase care se lipesc de molarii micutului tau.

Cea mai buna mancare pe care sa i-o pui la pachet? Fructe si legume crocante. Acestea sunt sanatoase pentru organismul copilului tau iar faptul ca sunt crocante determina indepartarea mancarii care este lipita pe dintii lor, in esenta dislocand resturile alimentare nocive pana cand copilul tau ajunge acasa unde se poate igieniza adecvat.

Iata un exemplu de mancare relativ ieftina, delicioasa si care este usor de facut. In acest fel vei indeplini doua sarcini. Copilul tau va fi satisfacut iar resturile alimentare nocive si bacteriile vor fi indepartate de pe dintii lor.

Paine prajita cu unt de arahide
Bucati de morcov
Bucati de mar
Rulouri de branza
O bucata de ciocolata neagra

Trebuie sa urmaresti un echilibru intre proteine, grasimi si calorii si nu te feri sa ii pui, ocazional, si cate un desert. Exista prajitura cu morcov care ii ofera nutrimentele de care are nevoie si in acelasi timp copilul tau se simte rasfatat. Sau un iaurt cu musli. Poti crea mancare sanatoasa si delicioasa, respectandu-i totodata necesitatile nutritionale si dentare.

Ce i-ai pus ultima data pentru scoala? Spune-mi despre mancarea sanatoasa favorita a copilului tau si o voi promova intr-un blog viitor!


Niciun comentariu: