marți, 10 noiembrie 2009

Adolescenta si dentistul


Scoala este in toi iar tu ca adolescent ai o agenda plina cu teme, prieteni si poate un job part-time sau o prima iubire. Probabil ca implementeazi niste bariere care iti vizeaza intimitatea (de exemplu usa inchisa la camera ta sau SMS-uri pe ascuns) si incearci sa preiei controlul asupra vietii tale independente.

Aceasta perioada este o tranzitie dificila atat pentru parinti cat si pentru tine ca adolescent. Parintii tai se afla la o rascruce atunci cand iti fac o programare la dentist. Se intreaba daca intr-adevar te vei duce la cabinet si daca le vei spune cu precizie ce indicatii medicale ai primit. Ei isi doresc sa ofere copilului lor spatiul de care are acum nevoie si sa ii demonstreze ca au incredere in el, dar simt ca este de datoria lor ca parinti sa se asigure de sanatatea si de bunastarea ta in general.

Este deci o alta etapa dificila pentru intreaga familie, fiind nevoie de apropiere cu tine ca adolescent astfel incat sa se reduca la minim problemele de comunicare care de obicei survin in acest moment intre parinte, adolescent si medic.

Iti impartasesc acum cateva sfaturi astfel incat sa preiei controlul si in ceea ce priveste sanatatea ta orala:

- Aminteste-ti sa ajungi cu 10-15 min mai devreme decat ora la care a fost facuta programarea, astfel incat sa poti completa fisa de inregistrare necesara fiecarui pacient.
- Inainte de a veni la dentist, este util sa iti notezi toate lucrurile pe care doresti sa le discuti cu medicul.
- Sunt cabinete care lucreaza cu Casa de Asigurari de Sanatate. Obtine toate documentele de care ai nevoie.
- Fa programarea in asa fel incat un parinte sau apartinator sa-ti fie alaturi atunci cand se preteaza decizii majore cum ar fi de exemplu interventii cosmetice, alternative ortodontice sau reparatii majore.

Noi incurajam adolescentii sa vina singuri la programare si ne straduim sa le oferim o experienta pozitiva, sa le oferim explicatii detaliate a procedurilor pe care le realizam. De asemenea, le oferim instructiuni despre cum sa isi mentina o igiena orala corespunzatoare.

In plus, daca este cazul unei situatii pertinente, parintii sunt sunati pentru a fi informati despre vizita copilului lor la cabinetul stomatologic. Exista astfel o intelegere a acestei perioade de tranzitie si dispunem de toate cele necesare pentru ca vizita la dentist sa fie un succes pentru toate partile implicate. Ca de obicei, discutiile deschise sunt bine venite si parintii pot oricand sa ne sune sau sa vina la cabinet pentru a-i ajuta cu raspunsul la intrebarile sau nelamuririle pe care le-ar putea avea.

De ce sfaturi in ceea ce priveste sanatatea orala a adolescentului ai nevoie? Folosirea atei dentare? Periajul de rutina? Scrasnitul din dinti? Roaderea unghiilor? Rontairea creionului? Mi-ar face placere sa aud!

Pe data viitoare, cu bine,
Dr. Marius Maier.


Niciun comentariu: