miercuri, 25 noiembrie 2009

Cum sa mergi mai rar la dentist


E interesant faptul ca in timp ce si stomatologia este o afacere, as prefera sa nu-mi vad unii pacienti atat de des. Este impotriva oricarei gandiri antreprenoriale dar scopul meu este de a te determina pe tine si pe familia ta sa petreceti cat mai putin timp si sa cheltuiti cati mai putini bani la dentist.

Exista o modalitate usoara prin care sa-ti incurajezi si sa-ti determini familia sa-si mentina dintii sanatosi. Obiceiul numarul unu la care poti renunta astazi este “sorbitul”, sau obiceiul de a bea ceva pe o durata indelungata de timp in loc de a bea repede, in cateva minute, acea bautura.

Bautura care sta ore intregi pe masa langa tine, in cana copilului tau sau cu care te plimbi in mana toata ziua, poate pe neasteptate sa determine in timp leziuni grave dintilor tai. S-ar putea sa te surprinda sa afli acum ca nu incerc sa iti iau aceasta placere. Desi as recomanda apa plata in locul altor bauturi imbuteliate din motive evidente, atunci cand alegi sa bei altceva, vreau sa te incurajez sa bei totul de-o data pentru sanatatea dintilor tai.

Logica din spatele acestei afirmatii este simpla. Atunci cand sorbi, bautura spala in mod continuu suprafata dintilor, accentuand proliferarea cariilor. Suc, lapte, sucuri carbogazoase, cafea, ceai, limonada, bauturi cu arome pentru copii, toate acestea contin glucide daunatoare, indulcitori artificiali sau acidifianti care perturba echilibrul protectorului smalt dentar, ducand astfel la carii. Folosirea unui pai nu e de prea mare ajutor. Lichidele nu intra in contact cu dintii anteriori dar inunda dintii posteriori, sau molarii. Expunerea repetata la glucidele si acidifiantii din aceste bauturi este de asemenea unul dintre motivele pentru care doctorii pediatri nu recomanda ca bebelusii si copiii mici sa fie lasati sa adoarma cu sticle cu lichide in gura.

Exista o probabilitate ridicata sa cunosti deja cum zaharul, indulcitorii artificiali si cafeina iti afecteaza organismul si sanatatea in general. Ceea ce surprinde oamenii este cum “sorbitul” bauturii preferate afecteaza atat de mult in timp, comparativ cu consumarea intregului continut dintr-o data.

Retine, nu sunt aici numai pentru a-ti intretine si repara dintii si pentru a-ti mentine un zambet frumos, ci si pentru a-ti oferi mijloacele de a sta departe de scaunul de la dentist pentru un timp cat mai indelungat.

Asa ca, data viitoare cand deschizi o doza de suc , gandeste-te la ce-ai invatat astazi. Aceasta mica schimbare in obiceiurile tale zilnice te poate ajuta sa reduci atat afectarea smaltului tau dentar cat si timpul petrecut pe scaunul meu. Imi place sa-mi revad pacientii dar este de datoria mea sa previn problemele care pot fi evitate!

Pe data viitoare,
Dr. Marius Maier


Niciun comentariu: