marți, 29 decembrie 2009

Un inceput proaspat pentru dintii tai


Se pare ca foarte multi oameni incearca sa apese pe butonul de repornire pe 1 ianuarie. Este un ritual stravechi de evaluare personala si stabilire a obiectivelor pentru ca apoi, predictibil, sa uitam de intentiile noastre undeva pe la mijlocul acestei prime luni calendaristice.

Sunt aici pentru a face mai mult decat sa ascult pasiv intentiile pacientilor mei. Joc un rol important in starea lor de sanatate generala prin terapia preventiva, educatie, reimprospatarea obiceiurilor pozitive si deschidere fata de ei. Si vreau sa stii ca niciodata nu este prea tarziu sa preiei controlul asupra igienei tale orale sau chiar sa reiei din nou acest obicei daca cumva ai incercat mai demult si nu te-ai tinut de el. Nu are importanta cand ai fost ultima data la dentist, eu nu sunt aici pentru a te certa. Sunt aici pentru a te primi cu drag inapoi si pentru a repara eventualele probleme dentare cu care te confrunti. Ca si dentist, de obicei in primul rand observ rezultatele acumulate ale unor obiceiuri gresite. Sanatatea gurii tale, a dintiilor si gingiilor tale, se poate masura iar eu pot oferi pacientilor mei educatia, tratamentul si instrumentele necesare opririi aparitiei unor probleme ulterioare.

Ai nevoie de un motiv altul decat o plomba ocazionala, durere, sangerare a gingiilor sau respiratie urat mirositoare pentru a lua in serios igiena orala in contextul dezvoltarii tale personale sau a dorintei tale de sanatate in anul care a inceput?

Vreau sa impartasesc ceva cu tine, un lucru pe care multa lume este surprinsa sa-l afle. Experti in medicina au descoperit o legatura intre boala parodontala (parodontoza) si boala coronariana (inima). Multi dintre pacientii mei sunt uimiti sa afle despre aceasta corelatie, dar expertii au descoperit ca bacteriile din gura unui om pot ajunge la nivelul inimii prin intermediul circulatiei sangvine iar aici se pot aglomera formand placarde arteriale.

Conform studiilor publicate in reviste de specialitate, oamenii cu boala parodontala sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte boala coronariana. Sanatatea gurii unui om incepe astfel sa devina un prim semnal de alarma in ceea ce priveste bolile de inima, la fel cum era considerat in trecut un nivel mare al colesterolului.

Odata cu inceputul unui an nou si in spiritul unei evaluari de sine prezenta in acest moment, crezi ca a venit timpul sa vorbesti cu dentistul tau despre eventualele tale probleme orale?  

Tine legatura cu mine sau cu dentistul tau pentru a duce cu un pas mai departe obiceiul tau zilnic de spalat pe dinti. Esti deja la jumatatea drumului atunci cand pui mana pe periuta de dinti. Vrei sa adopti si restul unui obicei bun?


Niciun comentariu: