luni, 7 decembrie 2009

Sigilarile la copii


Astazi vreau sa-ti vorbesc despre avantajele stomatologiei preventive. Multe dintre dificultatile dentare cu care se confrunta generatiile mai vechi sunt dificultati care acum pot fi evitate printr-o atitudine preventiva desfasurata pe intreg parcursul vietii.

Aceasta ingrijire incepe cu vizite constante la dentist incepand de la o varsta cat mai mica. Pe masura ce copilul creste si molarii incep sa erupa iar el este in masura sa coopereze cu dentistul , inseamna ca a venit timpul sa beneficieze de un tratament preventiv crucial: sigilarile.

Sigilantii sunt exact ceea ce suna a fi. Ei sigileaza molarii, maselele, pentru a nu permite bacteriilor daunatoare sa patrunda in interiorul lor, prevenind astfel formarea cariilor. De regula, eu aplic sigilantii in momentul in care apar molarii, adica intre 6 si 13 ani. Cu atentie, curat si usuc dintii, apoi „pensulez” o pelicula transparenta si protectoare dintr-un material special pentru sigilare. E oarecum ca oja pentru unghii, dar pentru dinti. Sigilantul protejeaza suprafata dintelui si diversele santuri pe care le are acesta, impotriva bacteriilor daunatoare si a cariilor. Exista studii care arata ca acesti sigilanti persista cativa ani buni, si, in multe cazuri, pana tarziu in viata adulta. In timp, sigilantii au aratat ca pot reduce major incidenta cariilor. Vorbesc aici de 90% pana la 100%! Cea mai buna parte este faptul ca pentru doar o parte din costul unei obturatii (plombe) poti evita, atat in cazul tau cat si in cazul cuiva drag, nevoia vreunei obturatii, tratament de canal sau vreunei coroane.

Acest lucru se dovedeste a fi atat o miscare inteligenta pentru sanatatea orala a copilului tau, cat si pentru portofelul tau, asta pentru ca tratamentul cariilor costa mult mai mult decat prevenirea lor. Este deci o procedura atat rentabila cat si una care previne nenumarate interventii dentare viitoare.

Sigilantii se aplica repede si nu necesita ca pacientul sa fie anesteziat. Este deci una dintre procedurile terapeutice complet nedureroase pe care le aplicam. In mod obisnuit, copiii care vin la cabinet pentru a li se realiza sigilarile pot merge la scoala imediat dupa terminarea interventiei, pot sa manace imediat, isi pot relua  deci activitatile zilnice in urmatorul moment finalizarii interventiei.

Odata ce familiei tale i-a intrat in obisnuinta sa faca vizite regulate la stomatolog, acest lucru ii va inlatura teama precum si amanarea interventiilor dentare, mentinandu-si astfel un zambet curat, sanatos si proaspat. Sigilantii sunt si ei o alta interventie care il vor ajuta pe copilul tau sa beneficieze de o sanatate orala de durata.  

Au beneficiat copiii tai de sigilari? De ce da sau de ce nu?



Niciun comentariu: