duminică, 13 decembrie 2009

Probleme cu memoria? Mai bine ai merge la dentist!


Ceea ce cu totii stim este ca problemele gingivale sunt principalele probleme raspunzatoare de pierderea prematura a dintilor. Paradontoza determina de asemenea si alte probleme generale, de la atacul de cord si infarct, la complicatii ale diabetului si nasterea de copii subdezvoltati. Dar studii recente arata ca boala parodontala poate incetini si functiile mentale, altele decat cele deja evidentiate cum sunt boala Alzheimer sau dementa.

Studiul condus de un medic american, a implicat 2350 de subiecti care au fost testati sa se vada daca au sau nu boala parodontala, apoi au fost supusi unor teste de memorie. Adultii cu varsta de peste 60 de ani si un nivel ridicat de Porphyromonas gingivalis, un agent patogen care determina parodontoza, s-au dovedit a fi de 3 ori mai predispusi sa uite o secventa de trei cuvinte dupa trecerea unui anumit interval de timp. Cu cat nivelul prezentei agentului patogen a fost mai mare, cu atat a crescut mai mult predispozitia la uitarea acestei secvente.

Publicat in reviste de specialitate renumite din America, acest studiu coreleaza deci boala parodontala cu disfunctiile cognitive, fiind nevoie in acest moment de mai multe cercetari pentru a sustine pe deplin aceste afirmatii. Poti citi comunicatul de presa Reuters AICI.


Niciun comentariu: