miercuri, 26 mai 2010

Somn la dentist! Un nou tip de tratament ofera speranta celor carora le e frica de dentist!


Iti e frica de dentist si iti amani din aceasta cauza programarile? Pentru unele persone, vizita la dentist poate fi o experienta terifianta. Frezele, mirosul si ufff, acul acela ingrozitor!

Dar exista acum o metoda prin care cei care sufera de fobie vizavi de dentist sa-si rezolve problemele dentare fara sa fie nevoiti sa treaca prin acea teama si anxietate. Si, in plus, e posibil ca nici macar sa nu-si aminteasca faptul ca au fost la dentist!

Se numeste “Stomatologie prin sedare”. Felul in care functioneaza este simplu. Cu o ora inainte de programare, pacientul ia o pastila care ii este prescrisa anterior. In momentul in care ajunge la programare, este foarte relaxat. Apoi el este condus la scaunul stomatologic. Gradual, nivelul de sedare progreseaza, dar in asa masura incat pacientul poate reactiona la mediul inconjurator si la intrebarile puse de doctor.  In acest mod, pacientul nu simte deloc durerea si isi va aduce aminte doar vag, sau chiar deloc, despre interventia avuta la stomatolog.

Semnele vitale ale pacintului sunt monitorizate constant pe intreaga durata a tratamentului iar in momentul in care isi revine, un apartinator il conduce acasa si in aproximativ o ora, totul revine la normal. Partea cea mai buna este ca pacientii nu vor avea amintiri neplacute si nu vor simti nici o durere sau vreo stare de anxietate.

Pacintul nu este facut “knock-out” si nici nu va fi sedat total, asa cum se intampla in cadrul unei interventii chirurgicale. Nivelul sedarii nu este atat de profund, doar suficient incat pacientii sa nu simta nimic si sa fie totusi constienti. Ce se mai poate intampla? Desi unii pacienti dezvolta o teama de interventiile stomatologice, ei pot avea de asemenea teama de a-si pierde controlul. Aceasta teama are ca si obiect central frica de a nu fi in stare sa perceapa ce se intampla in jurul lor si a nu controla ceea ce li se intampla. Dar Stomatologia prin sedare are grija de aceste aspecte. Pacientii detin controlul si inteleg ce se intampla – doar ca nu simt nimic si nu au nici o anxietate pe aceasta tema.

Este Stomatologia prin sedare doar pentru fricosi? Raspunsul este Nu. Exista pacienti care, desi nu au nici o teama vizavi de tratamentele stomatologice, sunt extrem de rezistenti la anestezice. Pur si simplu nu amortesc. Alte personane nu au timpul necesar sa vina de mai multe ori la dentist si prefera sa li se rezolve toate problemele intr-o sedinta mai lunga. Stomatologia prin sedare vine si in intampinarea acestor probleme.

De vreme ce persoanele care au o fobie fata de dentist tind sa-si neglijeze ingrijirea orala, uneori chiar ani de zile, Stomatologia prin sedare vine sa rezolve aceste probleme intr-o singura sedinta. 


Niciun comentariu: