miercuri, 31 martie 2010

Gura uscata - cauze, simptome si tratament


Cu totii avem nevoie de saliva pentru a ne umecta si curatii gura si pentru a ne digera hrana. De asemenea, saliva previne infectiile participand activ la controlul bacteriilor si ciupercilor de la nivelul cavitatii bucale. Atunci cand nu producem saliva suficienta, gura noastra devine uscata si ne creeaza o stare de disconfort. Din fericire exista multe tratamente eficace pentru gura uscata.

Care sunt cauzele unei guri uscate?

Exista multiple cauze ale unei guri uscate. Acestea includ:

- Efecte secundare ale unor medicamente. Gura uscata este un efect secundar des intalnit in cazul administrarii multor medicamente, incluzand medicamente care trateaza depresia, anxietatea, durerea, alergiile si racelile (antihistaminicele si decongestionantele), obezitatea, acneea, epilepsia, hipertensiunea (diureticele), diareea, incontinenta urinara, astmul (anumite bronhodilatatoare), boala Parkinson. Gura uscata este de asemenea un efect secundar al medicamentelor care determina relaxare musculara si al sedativelor.

- Efecte secundare ale unor boli sau infectii. Gura uscata poate fi un efect secundar al unei stari medicale patologice, incluzand Sindromul Sjogren, HIV/SIDA, boala Alzheimer, diabet, anemie, fibroza chistica, artrita reumatoida, hipertensiune, boala Parkinson, parotidita epidemica, accident vascular cerebral

- Efecte secundare ale unor interventii medicale. De exemplu afectarea glandelor salivare, glandele ce produc saliva, in urma iradierilor in zona capului si gatului si chimioterpia in tratamentul cancerului, pot reduce cantitatea de saliva.

- Afectari ale nervilor. Gura uscata poate fi rezultatul unor afectari ale nervilor din regiunea capului si gatului aparute in urma unei lovituri sau in urma unei interventii chirurgicale.

- Deshidratarea. Conditii care produc deshidratarea, cum sunt febra, transpiratia excesiva, vomitatul, diareea, pierderea unei cantitati de sange, sau arsurile, pot determina o uscare a gurii.

- Indepartarea chirurgicala a glandelor salivare

- Stilul de viata. Fumatul poate afecta producerea de saliva si agrava starea de gura uscata. A respira mereu cu gura deschisa poate de asemenea sa contribuie la aceasta problema.


Care sunt simptomele unei guri uscate?

Cele mai frecvente simptome includ:

- O senzatie lipicioasa, uscata in gura
- Sete frecventa
- Buze crapate sau crapaturi ale coltului gurii
- O senzatie de gat uscat
- Senzatia de arsura sau mancarime in gura si in special pe limba
- O limba uscata si rosie
- Probleme in articularea cuvintelor sau dificultate in perceptia gusturilor, mestecarii si inghitirii
- Senzatie de nas uscat asociat cu durere in gat
- Respiratie urat mirositoare

De ce este gura uscata o problema?

In afara de simptomele mentionate anterior, gura uscata creste riscul de gingivita, carii dentare si infectii orale (candidoza). O gura uscata face de asemenea greu de suportat coroanele dentare, lucrarile dentare.

Cum se trateaza gura uscata?

Daca tu crezi ca gura uscata este determinata de anumite medicamente pe care le iei, vorbeste cu doctorul tau. El sau ea poate sa-ti ajusteze doza pe care o iei sau sa-ti schimbe medicamentul cu unul care nu determina uscarea gurii.

In plus, poate sa-ti indice o clatire a gurii cu diverse substante pentru a restabili gradul de umectare al gurii. Daca nici asta nu ajuta, se poate prescrie o medicatie care stimuleaza secretia salivara.

Alte masuri pe care le poti lua in cazul in care ai o gura uscata includ:

- Sa mesteci guma fara zahar sau sa sugi bomboane fara zahar pentru a stimula fluxul salivar
- Sa consumi multa apa pentru a-ti mentine gura umeda
- Sa-ti protejezi dintii printr-un periaj cu o pasta fluorizata, sa folosesti apa de gura fluorizata, sa-ti vizitezi dentistul in mod regulat
- Sa respiri pe nas, nu pe gura
- Sa folosesti un umidificator al aerului locuintei tale
- Sa folosesti un inlocuitor salivar artificial

miercuri, 24 martie 2010

Caria dentara - animatie 3D

Aceasta animatie arata in detaliu motivul pentru care apar cariile dentare. Cele mai bune metode pentru a preveni cariile sunt sa iti speli dintii in mod regulat de doua ori pe zi sa iti vizitezi stomatologul o data la sase luni.

duminică, 7 martie 2010

Ziua Nationala a Stomatologiei

Am gasit un articol interesant intr-o publicatie din America unde se reaminteste publicului larg ca 6 Martie este Ziua lor Nationala a Stomatologiei. Poate ca ar trebui sa avem si noi una!

Oare ce ar trebui sa facem cu ocazia unei astfel de zile? Sunt multe lucruri care pot fi facute. Ce zici de un control de specialitate, sau sa-i multumesti dentistului tau, sau sa faci un angajament cu tine insuti pentru a-ti igienizeza dintii mai bine?

Cum sa sarbatoresti Ziua Nationala a Stomatologiei?

- Zambeste toata ziua in cinstea acestei aniversari

- Adu aminte si celorlalti despre aceasta zi, fie purtand o insigna cu mesajul "Ziua Stomatologiei", fie reamintind prietenilor si familiei tale despre utilitatea unui control stomatologic

- Citeste un articol copiilor tai despre importanta ingrijirii dintilor

- Ia-ti un angajament pentru a-ti imbunatati rutina igienizarii prin a-ti spala dintii mai bine si a folosi ata dentara mai corect

- E ziua perfecta pentru a inlocui vechea periuta de dinti cu una noua

- Fa-ti o programare la dentist de Ziua Stomatologiei

- Multumeste dentistului tau printr-o scrisoare, un e-mail sau treci pe la cabinet pentru a-i multumi personal