miercuri, 25 noiembrie 2009

Cum sa mergi mai rar la dentist


E interesant faptul ca in timp ce si stomatologia este o afacere, as prefera sa nu-mi vad unii pacienti atat de des. Este impotriva oricarei gandiri antreprenoriale dar scopul meu este de a te determina pe tine si pe familia ta sa petreceti cat mai putin timp si sa cheltuiti cati mai putini bani la dentist.

Exista o modalitate usoara prin care sa-ti incurajezi si sa-ti determini familia sa-si mentina dintii sanatosi. Obiceiul numarul unu la care poti renunta astazi este “sorbitul”, sau obiceiul de a bea ceva pe o durata indelungata de timp in loc de a bea repede, in cateva minute, acea bautura.

Bautura care sta ore intregi pe masa langa tine, in cana copilului tau sau cu care te plimbi in mana toata ziua, poate pe neasteptate sa determine in timp leziuni grave dintilor tai. S-ar putea sa te surprinda sa afli acum ca nu incerc sa iti iau aceasta placere. Desi as recomanda apa plata in locul altor bauturi imbuteliate din motive evidente, atunci cand alegi sa bei altceva, vreau sa te incurajez sa bei totul de-o data pentru sanatatea dintilor tai.

Logica din spatele acestei afirmatii este simpla. Atunci cand sorbi, bautura spala in mod continuu suprafata dintilor, accentuand proliferarea cariilor. Suc, lapte, sucuri carbogazoase, cafea, ceai, limonada, bauturi cu arome pentru copii, toate acestea contin glucide daunatoare, indulcitori artificiali sau acidifianti care perturba echilibrul protectorului smalt dentar, ducand astfel la carii. Folosirea unui pai nu e de prea mare ajutor. Lichidele nu intra in contact cu dintii anteriori dar inunda dintii posteriori, sau molarii. Expunerea repetata la glucidele si acidifiantii din aceste bauturi este de asemenea unul dintre motivele pentru care doctorii pediatri nu recomanda ca bebelusii si copiii mici sa fie lasati sa adoarma cu sticle cu lichide in gura.

Exista o probabilitate ridicata sa cunosti deja cum zaharul, indulcitorii artificiali si cafeina iti afecteaza organismul si sanatatea in general. Ceea ce surprinde oamenii este cum “sorbitul” bauturii preferate afecteaza atat de mult in timp, comparativ cu consumarea intregului continut dintr-o data.

Retine, nu sunt aici numai pentru a-ti intretine si repara dintii si pentru a-ti mentine un zambet frumos, ci si pentru a-ti oferi mijloacele de a sta departe de scaunul de la dentist pentru un timp cat mai indelungat.

Asa ca, data viitoare cand deschizi o doza de suc , gandeste-te la ce-ai invatat astazi. Aceasta mica schimbare in obiceiurile tale zilnice te poate ajuta sa reduci atat afectarea smaltului tau dentar cat si timpul petrecut pe scaunul meu. Imi place sa-mi revad pacientii dar este de datoria mea sa previn problemele care pot fi evitate!

Pe data viitoare,
Dr. Marius Maier


vineri, 13 noiembrie 2009

Chiar poate dentistul tau sa trateze o durere de cap?


Iti vine sa crezi ca dentistul tau poate ameliora acele migrene sau dureri de cap suparatoare?

Exista pacienti care au frecvente dureri de cap si le este foarte greu sa gaseasca o solutie la ele. Uneori aceste dureri se manifesta printr-o simpla jena iar alte ori sunt dureri sfasietoare, facand pacientii sensibili la lumina, sunete, nemaiputandu-se astfel concentra la sarcinile zilnice. Ca dentist, am auzit cateva relatari similare din partea pacientilor mei.

Citind articole de specialitate si sfatuindu-ma cu colegii mei despre cauzele si conexiunile asociate cu aparitia acestor dureri de cap, am aflat despre existenta unui tratament ne-medicamentos care ajuta la tratarea si prevenirea acestor episoade dureroase si enervante.

Tratamentul este denumit IST (inhibarea sensibilitatii trigeminale) si este o solutie usoara, nedureroasa si portabila a scrasnitului dentar nocturn, un frecvent factor declansator al migrenelor si tensiunilor dureroase care apar la nivelul capului. Pentru a-l folosi, pacientii introduc un dispozitiv mic, transparent, pe dintii frontali superior inainte de culcare.

Functioneaza prin relaxarea muschiilor raspunzatori de scrasnit sau masticatie. Acest dispozitiv este foarte bine tolerat de pacienti deoarece nu este nevoie sa ia nici un medicament iar tratamentul este complet nedureros.

Fiind un tratament nocturn, nu interfereaza cu activitatile zilnice. Oamenii care il folosesc se confrunta cu dureri de cap mai putine sau diminuate. Un alt element pozitiv al tratamentului IST este reprezentat de reducerea sau eliminarea folosirii abuzive a medicamentelor impotriva durerilor de cap.

Acest tratament este unul foarte usor, discret, ieftin si lipsit de orice medicatie. As vrea sa-mi spui despre momentele in care se agraveaza durerile tale de cap, pentru a vedea daca IST este folositor si in cazul tau.

Ce parere ai despre aceasta noua solutie? Legat de utilizarea IST pentru a reduce sau elimina tensiunile de la nivelul capului sau migrenele, astept intrebarile sau parerile tale.

Dr Marius Maier.


marți, 10 noiembrie 2009

Asa, gurita mare!


Vreau sa-ti impartasesc cateva noutati interesante despre reparatiile dentare. Multi pacienti care n-au mai fost pe la dentist de ceva vreme sunt surprinsi de cat de mult a avansat stomatologia. Nu numai ca vizitele la dentist sunt mai confortabile, dar optiunile tale in ceea ce priveste tratamentul cariilor sau a dintilor rupti, crapati sau chiar inlocuirea dintilor lipsa, au crescut exponential.

Iata o privire de ansamblu asupra doar a catorva dintre alegerile cele mai populare. Bineinteles, trebuie sa discuti cu dentistul tau situatia ta particulara pentru a putea alege impreuna optiunea optima pentru tine.

Rasinile ionomer de sticla. Ionomerii de sticla ofera multe beneficii pacientilor. Culoarea alba a acestora se integreaza bine la dintii naturali. Folosirea rasinilor pe baza de ionomer de sticla se preteaza atunci cand se face o obturatie (plomba) mica, asta deci in cazul unei carii de dimensiuni reduse cand nu trebuie indepartat mult din dintele natural. In plus, ionomerii de sticla elibereaza fluor care este benefic in combaterea cariilor dentare. In general, ionomerii de sticla nu sunt folositi la dintii unde va avea loc o forta masticatorie insemnata.

Portelanul sau ceramica. Ceramica este recunoscuta pentru translucenta alba, naturala, care o confera dintilor. Acest material versatil poate fi folosit pentru coroane totale sau partiale, fatete dentare. Ceramica este foarte rezistenta in timp dar poate zgaria si toci dintele cu care vine in contact in timpul masticatiei. Acest material isi mentine o lunga perioada de timp culoarea alba astfel incat este nevoie de o grija deosebita la dintii inconjuratori pentru a nu aparea o discrepanta de culoare intre dintii naturali si cei acoperiti cu coroane ceramice.

Sper ca ti-am deschis perspectiva asupra catorva posibilitati. Exista si alte optiuni cum ar fi ceramica fuzionta cu metal sau compozitul indirect. Acestea ar trebui sa-ti ofere un punct de plecare in discutiile cu dentistul tau in ceea ce priveste posibilitatile de tratament pe care le ai.

Cum te informezi inainte de a-ti face un tratament stomatologic? Te bazezi doar pe sfatul dentistului tau sau cauti si pe internet? Te consulti cu familia sau prietenii? Vreau sa-mi spui ce este important pentru tine atunci cand iei o decizie care priveste sanatatea ta orala.


Pachetelul cu mancare pentru copilul tau


De rare ori parintii intreaba dentistul copiilor lor despre ce ar trebui acestia sa manance. De aceea vreau sa-ti impartasesc cateva informatii importante care vizeaza sanatatea orala a copilului tau.

Atunci cand ii pregatesti pachetelul cu mancare pentru scoala sunt o multitudine de lucruri pe care e nevoie sa le iei in considerare. Care alimente le va arunca sau le va schimba cu alt copil? Cum poti sa ii pregatesti mancare sanatoasa dar si gustoasa? Ce alimente il vor ajuta sa ramana energic si totodata atent la ore?

O alta intrebare la care vreau sa te gandesti este urmatoarea: Care alimente fac rau dintilor copilului tau? O modalitate simpla pentru a raspunde la aceasta intrebare este sa te intrebi daca alimentul respectiv este greu de mestecat sau lipicios. Cu toate ca pe unele deserturi gumate scrie ca au in compozitie sucuri naturale, nu te lasa pacalit, ca parinte, sa crezi ca ii faci vreun bine copilului tau. Acestea contin cantitati mari de zahar care nu se spala de pe dinti. Contin de asemenea si diverse rasini alimentare care se lipesc de dinti si persista ore intregi, ducand in final la carii si respiratie neplacuta. Mai bine i-ai pune la pachet niste ciocolata neagra! Probabil ca ti se pare ciudat sa auzi asta din partea unui dentist dar uite de ce spun asta: ciocolata neagra contine antioxidanti si determina eliminarea de endorfine benefice. In plus, ciocolata are tendinta naturala de a se „spala” de pe dinti, spre deosebire de alte alternative considerate fals sanatoase care se lipesc de molarii micutului tau.

Cea mai buna mancare pe care sa i-o pui la pachet? Fructe si legume crocante. Acestea sunt sanatoase pentru organismul copilului tau iar faptul ca sunt crocante determina indepartarea mancarii care este lipita pe dintii lor, in esenta dislocand resturile alimentare nocive pana cand copilul tau ajunge acasa unde se poate igieniza adecvat.

Iata un exemplu de mancare relativ ieftina, delicioasa si care este usor de facut. In acest fel vei indeplini doua sarcini. Copilul tau va fi satisfacut iar resturile alimentare nocive si bacteriile vor fi indepartate de pe dintii lor.

Paine prajita cu unt de arahide
Bucati de morcov
Bucati de mar
Rulouri de branza
O bucata de ciocolata neagra

Trebuie sa urmaresti un echilibru intre proteine, grasimi si calorii si nu te feri sa ii pui, ocazional, si cate un desert. Exista prajitura cu morcov care ii ofera nutrimentele de care are nevoie si in acelasi timp copilul tau se simte rasfatat. Sau un iaurt cu musli. Poti crea mancare sanatoasa si delicioasa, respectandu-i totodata necesitatile nutritionale si dentare.

Ce i-ai pus ultima data pentru scoala? Spune-mi despre mancarea sanatoasa favorita a copilului tau si o voi promova intr-un blog viitor!


Adolescenta si dentistul


Scoala este in toi iar tu ca adolescent ai o agenda plina cu teme, prieteni si poate un job part-time sau o prima iubire. Probabil ca implementeazi niste bariere care iti vizeaza intimitatea (de exemplu usa inchisa la camera ta sau SMS-uri pe ascuns) si incearci sa preiei controlul asupra vietii tale independente.

Aceasta perioada este o tranzitie dificila atat pentru parinti cat si pentru tine ca adolescent. Parintii tai se afla la o rascruce atunci cand iti fac o programare la dentist. Se intreaba daca intr-adevar te vei duce la cabinet si daca le vei spune cu precizie ce indicatii medicale ai primit. Ei isi doresc sa ofere copilului lor spatiul de care are acum nevoie si sa ii demonstreze ca au incredere in el, dar simt ca este de datoria lor ca parinti sa se asigure de sanatatea si de bunastarea ta in general.

Este deci o alta etapa dificila pentru intreaga familie, fiind nevoie de apropiere cu tine ca adolescent astfel incat sa se reduca la minim problemele de comunicare care de obicei survin in acest moment intre parinte, adolescent si medic.

Iti impartasesc acum cateva sfaturi astfel incat sa preiei controlul si in ceea ce priveste sanatatea ta orala:

- Aminteste-ti sa ajungi cu 10-15 min mai devreme decat ora la care a fost facuta programarea, astfel incat sa poti completa fisa de inregistrare necesara fiecarui pacient.
- Inainte de a veni la dentist, este util sa iti notezi toate lucrurile pe care doresti sa le discuti cu medicul.
- Sunt cabinete care lucreaza cu Casa de Asigurari de Sanatate. Obtine toate documentele de care ai nevoie.
- Fa programarea in asa fel incat un parinte sau apartinator sa-ti fie alaturi atunci cand se preteaza decizii majore cum ar fi de exemplu interventii cosmetice, alternative ortodontice sau reparatii majore.

Noi incurajam adolescentii sa vina singuri la programare si ne straduim sa le oferim o experienta pozitiva, sa le oferim explicatii detaliate a procedurilor pe care le realizam. De asemenea, le oferim instructiuni despre cum sa isi mentina o igiena orala corespunzatoare.

In plus, daca este cazul unei situatii pertinente, parintii sunt sunati pentru a fi informati despre vizita copilului lor la cabinetul stomatologic. Exista astfel o intelegere a acestei perioade de tranzitie si dispunem de toate cele necesare pentru ca vizita la dentist sa fie un succes pentru toate partile implicate. Ca de obicei, discutiile deschise sunt bine venite si parintii pot oricand sa ne sune sau sa vina la cabinet pentru a-i ajuta cu raspunsul la intrebarile sau nelamuririle pe care le-ar putea avea.

De ce sfaturi in ceea ce priveste sanatatea orala a adolescentului ai nevoie? Folosirea atei dentare? Periajul de rutina? Scrasnitul din dinti? Roaderea unghiilor? Rontairea creionului? Mi-ar face placere sa aud!

Pe data viitoare, cu bine,
Dr. Marius Maier.